Andrén Meitons Makro

Louise Andrén Meiton

Louise Andrén Meiton

Tänk Alan Greenspan, Ben Bernanke och nu Janet Yellen. Alla tre har de har de lett en mycket stor styrelse och fattat väntade och oväntade beslut i ett enda rum, ”The Board Room”, styrelserummet hos Federal Reserve i Washington.

Åtta gånger om året träffas här styrelsen i Washington och alla presidenterna för de regionala Fedbankerna. Det är alltså här som beslutet att höja den amerikanska räntan kommer att tas, någon gång i en inte alltför avlägsen framtid. 

För att inte riskera att spilla på mattan, eller bordet, fick jag lämna kaffemuggen utanför. Men jag fick komma in. Mina bilder är inte de bästa, jag är reporter inte fotograf, men ni får hålla till godo med det. Givetvis är det mycket amerikanskt, flaggor, stora möbler och en enorm takkrona.

Först korridoren utanför:

DSC_0309

Om vi gläntar på dörren syns styrelsebordet med plats för 19 personer.

DSC_0319

Ordförande Janet Yellens stol, alla i styrelsen i Washington har varsin stol med namn på.

DSC_0311

Alla Fedchefer får plats kring bordet. Runt om sitter all personal. De som ska tala och presentera analyser får sitta närmare bordet, som på väntelista. Ni som någon gång har läst ett Fedprotokoll vet att deltagarlistan är lång, mycket lång.

DSC_0312

Givetvis är den amerikanska flaggan på plats. Takkronan är inte av storlek small. Men det är egentligen ingenting i rummet. Jämför höjden på dörren med takhöjden så inser ni volymen.

DSC_0313

Alla presidenter för de lokala kontoren turas om att ha rösträtt. Förutom presidenten i New York som är vice ordförande i det räntesättande rådet FOMC och alltid röstar.

Ni som vill nörda till det riktigt, kolla om ni har en dollar i plånboken. På varje dollar syns vilken av lokalbankerna som har tagit fram den, genom en bokstavs och sifferkombination. A1 är exempelvis Boston.

Karta över hur den amerikanska centralbanken är organiserad. Det är ett tungt fokus österut, västerut finns bara San Francisco. Men gissa vilket ramaskri det skulle bli om något ändras. Allt är politik.

DSC_0314

Saturnuslampor. Inredningsarkitekten ska ha varit fascinerad av rymden. På väggarna hänger olika temporära utställningar och modern konst. Just nu finns bilder om centralbankens 100 års firande.

En gång ska Federal Reserve ha bytt konst med den franska centralbanken, i en temporär utställning. Kanske flyttade en Andy Warhol öster ut och en Monet västerut.

DSC_0322

Här ser ni nästan hela marmorbyggnaden. Den är helt enkelt så stor att min kamera inte klarade av att fotografera hela. Arkitekt Paul Philippe Cret.

DSC_0344

Redan på 30-talet insåg grundaren president Woodrow Wilson att USA:s ekonomiska systemen kan behöva modifieras, en tanke som känns än viktigare idag, över fem år efter finanskrisens akuta skede.

”We shall deal with our economic system as it is and as it may be modified. Not as it might be if we had a clean sheet of paper to write upon. And step by step we shall make it what it should be.”

Idag är debatten livlig om hur nästa kris ska kunna undvikas. Makrotillsyn är ett modeord där som här i Sverige. Återstår att se om de lyckas. Det finns farhågor att centralbankens mycket expansiva penningpolitik ska skapa nya problem längre fram.

DSC_0323

 

 



Louise Andrén Meiton är makroreporter på SvD Näringsliv. Här kan du läsa allt ifrån små spaningar av konjukturläget till analyser av större skeenden. Plus betraktelser av stämningsläget hos beslutsfattarna på Riksbanken och Finansdepartementet.
Fler bloggar