Andrén Meitons Makro

Louise Andrén Meiton

Louise Andrén Meiton

Fem väntade och oväntade saker efter att ha varit i Washington och provat på de amerikanska kollegornas jobb som Fed-bevakare.

1)  Kontakter kontakter kontakter. Jag kunde inte undgå att se hur en stor tidnings journalist lyckades få till privata pratstunder med det ena högdjuret efter det andra. Lutade mot väggen i korridoren, en bit ifrån minglet inför samme persons stundande tal. Inte förvånande egentligen, mer ett konstaterande. 

2) Embargo. Japp. Pressmeddelanden och tal från Federal Reserve finns tillgängliga i förväg fast med embargo. När det gäller räntebesked fick alla som ville läsa först lämna ifrån sig sin mobiltelefon och sen gå in i ett speciellt rum. Tyvärr räckte inte min ackreditering dit. Men det förklarar varför de amerikanska tidningarna är sjukt snabba med sina analyser. De tänker inte fortare än oss i Sverige. De får veta i förväg. Något som svenska Riksbanken gärna får överväga!

3) Nervositet. ”Jag var jättenervös när jag skulle ställa min fråga till Janet Yellen”, berättade en erfaren journalist. Jag förstår helt. När det bara är presskonferens och inga individuella intervjuer blir frågorna färre. Dessutom är det givetvis en liten prestigekamp att ställa den bästa och smartaste frågan.

Sittandes på plats D6 (fjärde raden) var det inte ens idé att räcka upp handen. Alla frågor gick till första och andra raden. Från mitt håll såg presskonferensen ut som en skolklass där alla vill visa att det kan. Armar sträckta i luften – jag vill, låt mig få fråga!

4) Modern konst. Ni läste rätt. Modern konst. Federal Reserve i Washintgon är full av modern konst, som en Andy Warhol. I taket hänger Saturnuslampor, en av inredningsarkitekterna ska ha varit väldigt fascinerad av rymden. Byggnaden var långt vackrare inuti än jag väntat mig.

5) Janet Yellens stol. Hos Riksbanken har alla direktionsmedlemmar en egen namnbricka i mässing. Hos Federal Reserve har de 6 i styrelsen Washington varsin stol. Namnet står i mässing på stolsryggen. Beroende på möte flyttas stolarna runt till rätt plats.

Mötesrummet hos Fed användes för övrigt under andra världskriget. Det var ett av få tillräckligt stora mötesrum med luftkonditionering. Det är alltså inte bara ekonomihistoria som skapats där.

Nu ska jag boarda planet mot Köpenhamn. En oerhört spännande vecka är över. Mer bilder kommer när uppkopplingen tillåter. Nu ska jag smälta alla intryck.

 



Louise Andrén Meiton är makroreporter på SvD Näringsliv. Här kan du läsa allt ifrån små spaningar av konjukturläget till analyser av större skeenden. Plus betraktelser av stämningsläget hos beslutsfattarna på Riksbanken och Finansdepartementet.
Fler bloggar