Andrén Meitons Makro

Louise Andrén Meiton

Louise Andrén Meiton

Federal Reserve. Washington. Bara internationella reportrar sitter kvar och filar på sina alster. Amerikanarna fick läsa pressmeddelandet i förväg i ”the lock-up”. Jag har aldrig skrivit en nyhetstext lika snabbt. Det är troligen inte mitt bästa alster.

Men jag var här. Liksom Janet Yellen. Bildbevis kommer här. Ni har kunnat följa allt i livebloggen.

 

DSC_0303

Nu pustar jag ut och väntar på godkännande från kvällsdesken Malin Ånell. Vår USA korrespondent i New York Erik Bergin fixar webbversionen.

Samtidigt smälter jag alla intryck. Janet Yellen framstod som väldigt mänsklig. Det är tydligt att hon drivs av att hjälpa människor att få ett nytt arbete. Det var också när hon pratade om vanliga amerikaner som hennes språk blev mer levande. Hon sa något i stil med att: ”Kids are schacking up with their parents, but wanting a place of their own”. Just ordet shacking är väldigt långt ifrån det vanliga penningpolitiska ekonomispråket.

Det finns något befriande med det. När beslutsfattare blir människor och inte maskiner.

Som första kvinnliga chef för den amerikanska centralbanken har Janet Yellen ett tufft jobb. Hon ska vara överbefälhavare. USA uppskattar tydliga ledare. Min hjärna är för mosig för att tolka tydligheten idag. Hon gav ganska långa svar men jag var aldrig på en Bernanke presskonferens och har lite att jämföra med.

I stället är det just ”shacking” jag tar med mig härifrån. I morgon fortsätter mitt äventyr här. Jag ska tillbaka hit men då är allt off the record. Har jag tur får jag kanske se ”the board room”, styrelserumment. Men man ska inte gapa efter för mycket. Att höra Janet Yellen resonera var stort nog.

DSC_0305

Yellen i fokus

DSC_0294

Stort fokus

 



Louise Andrén Meiton är makroreporter på SvD Näringsliv. Här kan du läsa allt ifrån små spaningar av konjukturläget till analyser av större skeenden. Plus betraktelser av stämningsläget hos beslutsfattarna på Riksbanken och Finansdepartementet.
Fler bloggar