Andrén Meitons Makro

Louise Andrén Meiton

Louise Andrén Meiton

Washington. Onsdag morgon lokal tid. Utanför på gatan slamrar det från ett bygge. Lite längre bort i stan träffas alla höga chefer i centralbanken Federal Reserve för räntemöte.

När mötet är över är det dags för nya ordföranden Janet Yellen att möte pressen. Hon beskrivs som en karbonkopia av Ben Bernanke. Men om hans jobb kan liknas vid en brandmans ska Yellen under de kommande åren agera orkesterledare när räntan ska höjas samtidigt som alla delar av ekonomin, orkestern, behöver vara med på tåget.

Till skillnad från den svenska Riksbanken har Fed ett dubbelt mandat, de ska hålla koll på priserna och på jobben. Oron, för att fortsätta i orkesterdiket, är att några instrument ska spela för snabbt (inflation), när andra inte ens kommit igång (arbetslöshet).

Kärnfrågan idag är hur många amerikaner som skulle kunna jobba, men inte jobbar. Arbetslösheten har fallit kraftigt men av delvis fel orsaker. Många människor har helt enkelt lämnat arbetskraften, antingen för att de inte orkar söka jobb längre, eller för att de har valt att pensionera sig tidigare.

När jag igår träffade den amerikanske professorn Kenneth Rogoff resonerade han kring det. Hans oro var att centralbanken av rädsla för inflation skulle börja att höja räntan för tidigt, och då missa att människor som lämnat arbetsmarknaden nog kan komma tillbaka, om tiderna blir bättre.

DSC_0241

Kenneth Rogoff, professor Harvard

Vad gäller dagens möte trodde Rogoff att Fed nu ska ludda till sina mål för arbetslöshet och inflation, gränsen på 6,5 procents arbetslöshet var utspelad enligt honom. Tidningen Wall Street Journal skriver att det mest troliga är att Janet Yellen beskriver hur ekonomin bör se ut, den dag i framtiden de börjar att höja räntan.

Klart är att allt ljus blir på Janet Yellen idag. Presskonferensen börjar 19:30 svensk tid. Om bara tekniken är med oss blir det liveblogg på nliv.se. Jag nuddade i alla fall Mr Harvards berömda fot igår, kan det ge tur på tentor kan det kanske funka också på presskonferenser tänker jag.

DSC_0235

 



Louise Andrén Meiton är makroreporter på SvD Näringsliv. Här kan du läsa allt ifrån små spaningar av konjukturläget till analyser av större skeenden. Plus betraktelser av stämningsläget hos beslutsfattarna på Riksbanken och Finansdepartementet.
Fler bloggar