Andrén Meitons Makro

Louise Andrén Meiton

Louise Andrén Meiton

Ni vet känslan av att ha en sten i skon, det skaver obekvämt men det kan samtidigt vara svårt att få ut eländet.

Detsamma gäller skuggbanksektorn i Sverige. Frågan ’vad är en bank?’ har inte längre något enkelt svar.

Jag fick just mail från flygbolaget Norwegian. Inte nog med att flygbolaget satsar på blancolån upp till 400 000 kronor. Nu marknadsförs kreditkortet. Årsavgiften är 0 kronor men räntan desto högre.

Info från bankens hemsida:
Nominell räntesats 16,99% p.a.
Effektiv ränta 18,32%

Det är klart högre än till exempel storbanken Swedbanks 11,45%.

En hög ränta är ett fiffigt sätt att tjäna pengar när kunden inte betalar tillbaka inom utsatt tid. Räntan läggs på skulden som växer.

Norwegian är inte ensamma. Matvarukedjorna Coop och ICA har varsin bank. IKEA-koncernen har Ikano. Elektronikkedjan SIBA äger Resurs bank tillsammans med Nordic capital. Det man inte kan tjäna på TV-apparater, flygresor eller fläskfilé går att dra hem på blancolån eller kreditkort.

Det är givetvis upp till var och en att hålla koll på sin privatekonomi men min poäng är att allt fler vill vara bank. Det säger något om samhället. Det ger mig känslan av att ha en sten i skon.

 

Noterar att Studieförbundet Näringsliv och Samhälle (SNS) ska utreda just skuldsituationen i Sverige. Frågorna som ställs är:
* När utgör en skulduppbyggnad ett problem?
* Är Sverige i en sådan situation i dag?
* Hur bör detta i så fall påverka den ekonomiska politiken?
* Bör de svenska lånemarknaderna reformeras? 

Forskarna Peter Englund, Bo Becker, Torbjörn Becker och Pehr Wissén ingår, arbetet leds av Stefan Sandström och Emma Spånberg. I januari nästa år får vi veta vad de har kommit fram till.


Louise Andrén Meiton är makroreporter på SvD Näringsliv. Här kan du läsa allt ifrån små spaningar av konjukturläget till analyser av större skeenden. Plus betraktelser av stämningsläget hos beslutsfattarna på Riksbanken och Finansdepartementet.
Fler bloggar